3 Contoh Artikel Preskriptif Bahasa Jawa yang Singkat dan Artinya

3 Agustus 2023 13:00 WIB
Contoh artikel preskriptif dalam bahasa Jawa yang singkat, pendek, dan terjemahannya.
Contoh artikel preskriptif dalam bahasa Jawa yang singkat, pendek, dan terjemahannya. ( Freepik)

Sonora.ID - Apa itu artikel preskriptif? Artikel preskriptif adalah artikel yang isinya memberikan tuntunan kepada pembacanya untuk melakukan sesuatu sehingga pembaca tidak akan mengalami kekeliruan atau kesalahan.

Contoh artikel preskriptif ini seperti artikel tentang bagaimana caranya mengurus paspor, KTP, atau SIM tanpa melalui perantara.

Penjelasan detail yang sifatnya menuntun pembaca tentu sangatlah diperlukan dalam menulis artikel jenis preskriptif ini.

Untuk memahami dengan benar mengenai artikel preskriptif berikut kami sajikan paparan khusus mengenai kumpulan contoh artikel preskriptif bahasa Jawa yang singkat, dikutip dari berbagai sumber.

Baca Juga: Ringkasan Cerita Rawa Pening Bahasa Jawa: Arti dan Unsur Intrinsik

Contoh Artikel Preskriptif Bahasa Jawa

Contoh 1

Dhawet Goreng

Ing Indonesia iki ana maneka jinis dhawet, nanging sing paling unik yaiku dhawet goreng saka Purworejo, Jawa Tengah.

Senajan jenenge dhawet goreng, nanging ing penyajiane dudu dhawete sing digoreng. Jalaran sing digoreng yaiku bumbu lan racikan bahan-bahan liya kang disajekake ing samangkok dhawet goreng.

Beda kaya umume dhawet sing digawe saka glepung beras utawa pathi tela. Dhawet sing digunakake kanggo nggawe dhawet goreng iki digawe saka glepung ganyong.

Pamilihan glepung ganyong minangka bahan utama jalaran ganyong duwe rasa legi kang khas.

Carane nggawe dhawet saka glepung ganyong iki padha karo dhawet umume. Glepung ganyong disampur banyu lan disaring. Sawise kuwi banjur digodhog.

Bareng dirasa cukup lan wiwit adhem. Dhawet banjur dicithak. Yen wis dicithak dhawet siyap diracik karo bahan-bahan liyane.

Bahan liyane sing diracik yaiku capar, tahu sing wis diris cilik-cilik lan digoreng, sambel, bawang goreng, lan juruh.

Unike juruh kang digunakake kanggo nggawe dhawet goreng iki ora kaya juruh ing dhawet umume kang digawe saka banyu gula. Juruh sing digawe kanggo nggawe dhawet goreng iki digawe saka nira klapa.

Sarehne juruhe nganggo nira klapa, rasa legi ing samangkok dhawet goreng iki luwih duwe rasa kang khas dibandhingake juruh kang digawe saka gula kang dicairake.

Sabanjure maneka bahan kang diracik dadi siji iki ndadekake rasa kang ing samangkok dhawet goreng ora mung seger lan legi, nanging uga pedhes lan gurih.

Campuran rasa kang maneka werna iki tansah ndadekake dhawet goreng duwe pandemen dhewe.

Rata-rata pawongan sing seneng karo dhawet goreng iki wong-wong saka njaban Purworejo kang kebeneran plesiran ing Purworejo.

Terjemahannya:

Ada banyak jenis daawet di Indonesia, namun yang paling unik adalah dawet goreng asal Purworejo, Jawa Tengah.

Meski namanya dawet goreng, namun dalam penyajiannya bukan dawet tang digoreng. Karena yang digoreng adalah campuran bumbu dan bahan lainnya yang disajikan dalam semangkuk dawet goreng.

Berbeda dengan kebanyakan dawet yang terbuat dari tepung beras atau tepung tela. Dawet yang digunakan untuk membuat dawet goreng ini terbuat dari tepung ganyong.

Pemilihan tepung ganyong sebagai bahan utama karena ganyong memiliki rasa manis yang khas.

Cara membuat dawet dari tepung ganyong sama dengan dawet biasa. Tepung dicampur dengan air dan disaring. Setelah itu direbus.

Ketika sudah dirasa cukup matang dan mulai dingin. Selanjutnya, dicetak. Setelah dicetak, dawet siap dicampur dengan bahan lainnya.

Bahan lainnya adalah capar, tahu yang sudah dipotong kecil-kecil dan digoreng, sambal, bawang goreng, dan juruh.

Juruh yang digunakan untuk membuat dhawet goreng ini unik tidak seperti juruh kebanyakan dawet yang terbuat dari air gula. Juruh yang dibuat untuk membuat dawet goreng ini terbuat dari nira kelapa.

Karena juruh dibuat dengan nira kelapa, rasa manis semangkuk dawet goreng ini memiliki rasa yang lebih khas dibandingkan dengan juruh yang terbuat dari gula cair.

Selanjutnya, berbagai bahan yang dicampur jadi satu membuat rasa semangkuk dawet goreng tidak hanya segar dan manis, tapi juga pedas dan gurih.

Perpaduan rasa ini selalu membuat dawet goreng memiliki cita rasa tersendiri.

Rata-rata yang menyukai dawet goreng ini adalah orang-orang dari luar Purworejo yang kebetulan sedang berada di Purworejo.

Contoh 2

Kue Klepon

Ning wektu iki aku arep ngajak kanca kanca kanggo sinau nggawe Klepon Ketan kanthi isi gula abang Jawa.

Kajaba cara nggawene cukup gampang, bakal-bakal sing dibutuhake dheweke pun gampang awake dhewe bisa tuku neng warung warung utawa mini mart cedhak omah awake dhewe.

Bakal bahan Klepon:

  • Glepung beras kanthi kwalitas apik saakeh 50 gram. 
  • Pasta ijo Pandan saakeh kurang luwih 2 sendhok cilik utawa sendhok teh.
  • Glepung ketan lembut saakeh 250 gram. Luwih becik neng ayak dhikik supaya pakolehe mengko lembut.
  • Gula jawa saakeh 190 gram nganti 220 gram. Iris tipis tipis supaya mengko gampang dilebokake menjero adonan kue klepon.
  • Uyah lembut beryodium saakeh saprapat sendhok cilik utawa sendhok teh.
  • Banyu resik matang saakeh 280 ml. Bisa ditambahake utawa dikurangi nganti adonan pas.
  • Godhong pandan segar saakeh 1 lembar. Wisuh resik dhikik sadurung neng gunakne.
  • Banyu injet/kapur.
  • Klapa parut (aja ketuwan).

Cara nggawe Klepon:

  • Jupuk siji ajang kanggo adonan. Mlebokake 250 gram glepung ketan lan glepung beras saakeh 50 gram. Aduk rata kapindho bakal kesebut nganti tercampur rata.
  • Mlebokake 2 sendhok pasta pandan lan banyu kapur nya. Aduk sedhela.
  • Mlebokake banyu resik matangnya sethithik demi sethithik karo diaduk menjero adonan glepung neng dhuwur. Tambahake yen neng arasa adonan isih keliwat kental lan rudatin neng bentuk.
  • Jupuk adonan didhuwur lan bentuk kaya bola nuli pipihkan. Cacah adonan ayo dipadhakne karo gedhene kue sing mengko arep neng gawe.
  • Jupuk sethithik irisan gula abang. Taruh neng dhuwur adoanan pipih neng dhuwur lan kemudian bentuk bulatan kaya bola. Lakoke proses iki nganti adonan rsep Klepon lan edan abang Jawane entek.
  • Panaske banyu kanggo merebus adoannay karo geni lagi cilik. Sakwise geni mendidih, mlebokake siji poro siji adonan bentuk nek didhuwur menjerone.
  • Tunggu nganti adonan melayang neng jero banyu rebusan nya. Tiriskan sedhela nuli jagakne dang-dangan.
  • Jupuk siji ajang ukuran lagi lan mlebokake parutan kambil, saprapat sendhok cilik agram lan godhong pandannya. Aduk lan campur nganti rata lan dang-dang sedhela.
  • Jupuk kue klepon didhuwur lan mlebokake kejero ajang parutan kambil neng dhuwur. Cukup gulingkan nganti lulang njabane tertutup parutan kambil. Baleni proses iki kanggo kabeh kue sing arep neng gawe.

Artinya:

Kali ini aku ingin mengajak sobat untuk belajar cara membuat Klepon Ketan dengan gula merah jawa.

Cara membuatnya cukup mudah, semua kebutuhannya mudah dibeli di warung kopi atau minimarket dekat rumahn.

Bahan Klepon :

  • 50 gram tepung beras kualitas bagus.
  • Sekitar 2 sendok kecil atau sendok teh pasta pandan hijau.
  • 250 gram tepung ketan halus. Lebih baik disaring terlebih dahulu supaya lembut.
  • Gula jawa takarannya 190 gram sampai 220 gram. Iris tipis-tipis agar mudah dimasukkan ke dalam adonan kue klepon.
  • Seperempat sendok teh atau satu sendok teh garam beryodium.
  • 280 ml air bersih matang. Bisa ditambah atau dikurangi sampai adonan pas.
  • 1 lembar daun pandan segar. Cuci bersih sebelum digunakan.
  • Air kapur sirih.
  • Kelapa parut (jangan terlalu tua).

Cara membuat Klepon :

  • Ambil satu tempat untuk adonan. Tambahkan 250 gram tepung ketan dan 50 gram tepung beras. Aduk hingga tercampur rata.
  • Tambahkan 2 sendok pasta pandan dan air kapur sirih. Aduk sebentar.
  • Tambahkan air bersih sedikit demi sedikit dan aduk ke dalam adonan tepung dengan api besar. Tambahkan air jika adonan terasa terlalu kental dan bentuknya halus.
  • Ambil adonan diatas dan bentuk seperti bola lalu pipihkan. Coba bandingkan jumlah adonan dengan ukuran kue yang ingin dibuat nanti.
  • Ambil sepotong kecil gula merah. Taruh di atas adonan yang rata lalu bentuk menjadi lingkaran seperti bola. Lakukan proses tersebut hingga adonan resep klepon dan edan merah jawa habis.
  • Panaskan air untuk merebus adonan dengan api kecil. Setelah api mendidih, masukkan satu adonan yang telah dibulatkan.
  • Tunggu hingga adonan mengapung di air mendidih. Tiriskan sebentar dan tunggu sebentar.
  • Ambil mangkuk besar dan tambahkan parutan kelapa, seperempat sendok kecil garam dan daun pandan. Aduk dan aduk hingga rata.
  • Ambil bagian atas kue klepon dan taruh di dalam parutan di atasnya. Balurkan saja sampai bagian luarnya tertutup kelapa parut. Ulangi proses ini untuk semua kue yang ingin Anda buat.

Contoh 3

Sosis Solo

Ing kalanganane masyarakat Tionghoa kang mapan ing Solo. Kimlo dadi sawijining panganan andalan. Mung emane akeh masyarakat Solo kang ora wani mangan kimlo. Alesane merga daging kang digunakake kanggo masak kimlo yaiku daging babi.

Merga penasaran lan pengin nyoba kimlo. Masyarakat Solo kang ngrasuk agama muslim banjur nyoba nggawe kimlo kang halal. Carane yaiku daging babine diganti daging sapi, wedhus utawa ayam.

Sawise ngganti jinise daging, warga Solo isih durung marem. Merga panganan asil kreasine pengin beda karo kimlo. Masakan mau ditambahi sosis solo.

Unike, masia jenenge sosis solo nanging panganan iki babar pisan ora migunakake sosis. Ngenani asal-usule sosis solo iki dhewe ana telung panemu.

Sing kapisan yaiku ana panemu kang ngandhakake yen sosis solo iki mujudake panganan kang mujudake asil kreasine Sunan Paku Buwana X.

Kapindho yaiku panemu kang kandha yen sosis solo mujudakake kreasine masyarakat Solo kang kepingin nyoba nggawe sosis kang biyasane dipangan wong Eropa kanggo lawuh utawa kanca nalika mangan roti.

Sosis kang dipangan wong eropa ing jaman iku umume digawe nganggo susu lan bumbu tartamtu kang dirasa kurang cocok tumrap ilate wong Solo.

Kahanan iki kang ndadekake wong Solo muter utek. Bahan-bahan kang dibutuhake kanggo nggawe sosis mau banjur dibumboni kanthi maneka bumbu lan rempah-rempah kang dirasa cocog karo ilate wong Solo.

Sawise nindakake maneka percobaaan, wusanane masyarakat Solo kasil nggawe masakan sairip sosis sing kulina dipangan wong-wong eropa nanging cocok karo ilate wong Solo.

Panganan mau banjur diarani sosis solo. Masia bentuke padha, nanging sosis solo iki klebu jinise jajanan lan dudu lelawuhan.

Saengga sosis solo iki mung didadekake cemilan utawa digunakake campuran panganan liya. Salah sijine yaiku timlo solo.

Panemu kaping telu yaiku ana kang ngandhakake yen sosis solo iki mujudakake kreasine wong tionghoa kang kepingin nggawe sawijining jajanan kang bisa disenengi kaum ningrat lan bangsa kolonial.

Bahan-bahan kang digunakake kanggo nggawe sosis solo bisa diperang dadi loro yaiku bahan kango nggawe kulit lan bahan kanggo nggawe isi.

Ngenani bahan kanggo nggawe kulit ing antarane yaiku endhog, santen, glepung terigu, uyah, lan lenga sacukupe.

Dene bahan kanggo nggawe isiane yaiku daging giling, uyah, gula, santen, endhog, lan lenga kanggo numis. Ngenani bumbune yaiku bawang, brambang, miri, tumbar, lan jinten.

Carane nggawe kulit yaiku kabeh bahan dicampurake lan diudheg. Sawise kuwi didadar tipis lan sekirane wis mateng disisihake dhisik.

Kanggo nggawe isiane yaiku bumbu-bumbu kang dibutuhake iku mau dialusake kabeh. Sawise kuwi ditumis nganti wangi.

Yen wis wangi daging gilinge dilebokake lan dienteni nganti daginge malih rupane. Sawise kuwi santen, uyah, lan gula ditambahake. Masak nganti kabeh bumbu rumesep.

Yen wis kabeh bumbu rumesep. Kulit sing disisihake mau banjur diiseni nganggo bahan-bahan kanggo isian. Yen kabeh kulit diisi. Banjur dikukus udakara 15 menit.

Sawise mateng banjur diangkat lan dienteni adhem. Yen wis adhem banjur digoreng nganti kuning kecoklatan. Sosis solo wis disajekake kanggo cemilan utawa kanggo tambahan panganan liya.

Artinya:

Di kalangan masyarakat Tionghoa di Solo. Kimlo menjadi makanan pokok. Banyak orang di Solo yang tidak berani makan kimlo. Alasannya karena daging yang digunakan untuk memasak kimlo adalah daging babi.

Karena penasaran dan ingin mencoba kimlo. Masyarakat Solo yang memeluk agama Islam kemudian mencoba membuat kimlo yang halal. Caranya dengan mengganti daging babi dengan daging sapi, domba atau ayam.

Setelah berganti jenis daging, masyarakat Solo masih belum puas. Karena ingin makanan kreasi yang beda dengan Kimlo. Hidangan tersebut kemudian ditambah dengan sosis solo.

Uniknya, meski disebut sosis solo tapi masakan ini sama sekali tidak menggunakan sosis. Mengenai asal usul sosis solo ini, ada tiga pendapat.

Yang pertama adalah adanya pendapat yang mengatakan bahwa sosis solo ini merupakan makanan hasil kreasi Sunan Paku Buwana X.

Yang kedua adalah pendapat yang mengatakan bahwa sosis solo merupakan kreasi masyarakat Solo yang ingin mencoba membuat sosis yang biasa disantap orang Eropa sebagai lauk atau bersama teman saat makan roti.

Sosis yang dimakan orang Eropa pada masa itu umumnya dibuat dengan susu dan bumbu-bumbu tertentu yang kurang cocok dengan lidah orang Solo.

Situasi inilah yang membuat warga Solo memutar otak. Bahan-bahan yang dibutuhkan untuk membuat sosis tersebut kemudian dibumbui dengan berbagai bumbu dan rempah yang sesuai dengan selera masyarakat Solo.

Setelah melakukan banyak percobaan, akhirnya masyarakat Solo berhasil membuat masakan mirip sosis yang dimakan orang Eropa namun sesuai dengan lidah masyarakat Solo.

Makanan itu kemudian disebut sosis solo. Meskipun memiliki bentuk yang sama, namun sosis solo ini termasuk jenis jajanan dan bukan lauk.

Jadi sosis solo ini hanya dijadikan sebagai cemilan atau dicampur dengan makanan lain. Salah satunya adalah timlo solo.

Pendapat ketiga adalah ada yang mengatakan bahwa sosis solo ini adalah ciptaan orang Tionghoa yang ingin dibuatkan cemilan yang bisa dinikmati oleh para bangsawan dan orang-orang kolonial.

Bahan yang digunakan untuk membuat sosis solo dapat dibedakan menjadi dua, yaitu bahan untuk membuat kulit dan bahan untuk membuat isian.

Bahan untuk membuat kulitnya antara lain telur, santan, tepung terigu, garam, dan minyak secukupnya.

Bahan untuk membuat isiannya adalah daging giling, garam, gula pasir, santan, telur, dan minyak goreng. Bumbunya adalah bawang merah, bawang putih, kemiri, ketumbar, dan jinten.

Cara membuat kulitnya adalah semua bahan dicampur dan diaduk. Setelah itu dimasak dadar tipis-tipis dan jika sudah matang sisihkan terlebih dahulu.

Untuk membuat isiannya, semua bumbu yang dibutuhkan dihaluskan. Setelah itu, tumis hingga harum.

Setelah harum, masukkan daging dan tunggu hingga daging berubah warna. Setelah itu, santan, garam, dan gula ditambahkan. Masak hingga semua bumbu meresap.

Setelah semua bumbu meresap. Kulit yang disisihkan kemudian diisi dengan bahan isian. Jika semua kulit sudah terisi, kemudian kukus selama kurang lebih 15 menit.

Setelah matang, angkat dan tunggu hingga dingin. Saat sudah dingin, goreng hingga berwarna cokelat keemasan. Sosis solo siap disajikan sebagai camilan atau sebagai tambahan makanan lainnya.

Demikianlah paparan mengenai kumpulan contoh artikel preskriptif dalam bahasa Jawa yang singkat, pendek, dan terjemahannya.

Baca Juga: 8 Contoh Puisi Bahasa Jawa tentang Alam Singkat dan Bermakna Dalam

Baca berita update lainnya dari Sonora.id di Google News.

Berkomentarlah secara bijaksana dan bertanggung jawab. Komentar sepenuhnya menjadi tanggung jawab komentator seperti diatur dalam UU ITE
Laporkan Komentar
Terima kasih. Kami sudah menerima laporan Anda. Kami akan menghapus komentar yang bertentangan dengan Panduan Komunitas dan UU ITE.
Laporkan Komentar
Terima kasih. Kami sudah menerima laporan Anda. Kami akan menghapus komentar yang bertentangan dengan Panduan Komunitas dan UU ITE.
92.0 fm
98.0 fm
90.4 fm
102.6 fm
93.3 fm
97.4 fm
98.9 fm
101.1 fm
96.0 fm
96.7 fm
99.8 fm
98.9 fm
98.8 fm
90.8 fm
97.5 fm
91.3 fm
94.4 fm
91.8 fm
102.1 fm
98.8 fm
95.9 fm
88.9 fm
101.8 fm
97.8 fm
101.1 fm
101.8 fm
101.1 Mhz Fm
101.2 fm
101.8 fm
102.1 fm